Thursday, 2 February 2012

Cerita sebenar disebalik artikel akhbar mengenai EA

Dalam artikel sebelum ini, kami ada mengeluarkan kenyataan menafikan apa yang ditulis didalam segmen Sahabat Ultras, akhbar Sinar Harian bertarikh 28 Januari 2012. Segmen berkenaan telah mengundang kontroversi dan salah faham dari pelbagai pihak. Hari ini kami dihubungi oleh wartawan yang menemuramah kami untuk segmen itu dan beliau meminta maaf serta memberi penjelasan sebenar disebalik segala yang telah tersebar.

salam adik, kak t br tertengok kt blogspot EA tu td...sedihla bila org mrh2pasal artikel yg kak ti buat tu coz mmg kak t xde niat nak laga2 sesiapa.so kak t nk minta maaf berbanyak n sini kak t foward the real articles yg kak t buat before kene edit mcm tu...
RUANGAN ULTRAS SINAR

H:”TOK GAJAH DI HATI KOI” pegangan azimat EA

ROSILAWATI ROSEDI

“Hitam Putih Takkan Padam” itu tagline bagi Elephant Army (EA) bagi Ultras Pahang yang sehati sejiwa memberikan sokongan padu serta tegar buat pasukan negeri, Tok Gajah.Mula dikenali dengan EA Ultras dan dinamakan semula EA pada 1 Disember tahun lalu, kehadiran mereka mula mendapat perhatian penyokong bola sepak di sini.

Ikuti temubual Ultras Sinar bersama EA untuk mengetahui sejarah serta objektif penubuhannya selain harapan mereka terhadap sukan bola sepak Pahang.

Ultras Sinar: Boleh ceritakan sedikit mengenai penubuhan EA dan objektifnya?
EA: Sebenarnya EA telah dirancang penubuhannya sejak 3 Februari 2010 lagi.Sejak Ultras Malaya (UM) dicetuskan, ia memberikan inspirasi kepada kami untuk menerapkan budaya sokongan padu kepada pasukan negeri.Buat pengetahuan, sokongan orang kuat dari UM yang juga orang Pahang turut membantu untuk kami mewujudkan EA.
Kami mula membuat penampilan sulung di di Stadium Darul Makmur pada perlawanan pertama pasukan Pahang dalam saingan Liga Super musim lalu dan sejak itu, EA ini terus setia bersama memberikan sokongan pada Tok Gajah.

Ultras Sinar:Boleh ceritakan keunikan EA berbanding ultras lain?
EA: Setiap ultras mempunyai perbezaannya namun berpaksi atas fokus sama, memberikan sokongan padu terhadap pasukan negeri masing-masing.Tak kira keputusan perlawanan, kami tetap berdiri teguh di belakang pasukan sokongan.Kami juga tidak panggil ini sebagai kelab penyokong sebaliknya berkumpul atas semangat persaudaraan malah boleh dikatakan sebelum ini kami langsung tidak saling mengenali namun minat dan sokongan terhadap pasukan bola sepak Pahang menyatukan kami semua.
Kami mempunyai ‘chant’ (nyanyian semangat) yang menggunakan loghat daerah dan ini memberikan keunikan kepada EA dan ini juga menarik minat penyokong yang hadir untuk turut serta menyanyi bersama dan menambahkan lagi kehangatan sokongan di dalam stadium.Setakat ini kami mempunyai 20 koleksi "chant".

Ultras Sinar: Bagaimana pembabitan ahli yang menyertai EA setakat ini?
EA: Setakat ini kami mempunyai 98 ahli meliputi pelbagai daerah seperti Jerantut,Temerloh, Lipis dan Kuantan sendiri yang berusia 14 hingga 40 tahun dengan pelbagai latar belakang, pelajar dan professional.
Sebenarnya mudah saja untuk menyertai kami, hanya cari kami di stadium kalau di Stadium Darul Makmur, kami akan menjadikan Gate 11 sebagai kawasan berkumpul di dalam stadium.Setiap kali ingin berjumpa yang kami gelarkan “komplot”, akan ada perbincangan, idea dan bertukar maklumat serta idea mencipta ‘chant’, banner dan perancangan program lain.
Bagi mereka yang betul-betul berminat menyertai EA, hanya layari Facebook, Elephant Army ataupun elephantarmy.blogspot bagi mengetahui segala aktiviti dan tiada yuran ataupun borang.

Ultras Sinar: Sebagai ultras, tentunya memerlukan banyak aktiviti, kos untuk melaksanakan segala aktiviti, jadi bagaimana EA menyelesaikan isu-isu sebegini
EA: Sebab itu dari mula kami tekankan semangat persaudaraan, jadi segala aktiviti yang ingin dijalankan akan dilaksanakan bersama.Contohnya, bagi latihan ‘chant’ membuat banner, kami akan berkumpul sebelum sehari perlawanan di Tasik Bandar, Indera Mahkota selepas tamat waktu kerja.Untuk kos dan perbelanjaannya, kerana minat mendalam, semuanya dikongsi bersama menggunakan wang sendiri.

Ultras Sinar:Adakah EA turut mempunyai aktiviti lain selain hadir memberikan sokongan di stadium?
EA:Kami juga aktif dalam sukan futsal untuk merapatkan lagi hubungan persaudaraan. UM pernah menganjurkan kejohanan yang disertai semua Ultras negeri, Pada edisi pertama, kami tidak dapat menyertainya namun pada edisi kedua di Kelantan tahun lalu, EA muncul juara manakala di edisi ketiga, sepatutnya EA menjadi tuan rumah namun atas sebab-sebab tertentu, kejohanan berlangsung di Kuala Lumpur pada tahun ini.

Ultras Sinar: Sebagai penyokong tegar Pahang, bagaimana EA melihat pasukan negeri yang beraksi dalam saingan Liga Perdana musim ini?
EA:Situasi ini sebenarnya ada hikmahnya kerana kalau kita lihat, sebelum ini sokongan peminat agak pudar namun sejak Pahang beraksi dalam Liga Perdana musim ini, sokongan dan kehadiran penonton di Stadium Mini Majlis Perbandaran Temerloh (MPT) semakin meningkat.Ini memberikan kelebihan buat pemain Pahang untuk beraksi dengan lebih bersemangat.

Ultras Sinar: Apakah pesanan EA buat mereka yang ingin menyertai EA dan perancangan seterusnya?
EA:Pesanan kami, mereka yang ingin menyertai EA atau mana-mana Ultras, kena ada jiwa dan minat bukan kerana inginkan nama dan populariti memandangkan UM semakin dikenali.Tidak kira pasukan sokongan anda kalah atau menang, sokongan padu dan kesetiaan itu perlu ada dari awal hingga tamatnya permainan, di dalam atau luar, Tok Gajah tersemat di hati ataupun senang cakap, “Tok Gajah di Hati Koi”.
Perancangan selepas ini, kami bakal turun ke stadium untuk memberikan sokongan dan gegaran dalam perlawanan yang ditunggu-tunggu, Pahang menentang Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 3 Februari depan di Stadium Petaling Jaya.Tunggu saja kehadiran EA dan pastinya, EA akan terus bersorak menyokong padu Pahang dari wisel bermula dan penamatnya.

Kami EA memaafkan perkara ini dan berharap segala kekeruhan yang berlaku dapat dijernihkan. Semoga ini dapat menjadi pengajaran kepada semua pihak.

No comments: